× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA #44


22.03.2021

Záver základnej časti najvyššej hokejovej súťaže je už za nami a s ním aj posledné duely pred nadstavbovými stretnutiami. Ostatná dvojica kôl ponúkla sedemdesiatjeden presných zásahov, ktoré rozhodovali o pozíciách, z ktorých mužstvá vyštartujú do nadchádzajúcich bojov. Koniec hlavnej časti Tipos extraligy bol najmä o kolektívnej práci a odzrkadlilo sa to aj v našej rubrike.

 

TRIEDA

Pripravení na nadstavbu

Do správnej prevádzkovej teploty sa pred osemfinálovou kvalifikáciou o play-off dostali hokejisti Nových Zámkov, ktorí v dueloch proti dvom neľahkým protivníkom zaznamenali víťazné zápisy. Pred víkendom ich v hlavnom meste vyzval Slovan, ktorého tabuľková situácia v hornej polovici ešte nebola vyriešená. V prvej časti zápasu strelili obe strany po jednom góle, no v ďalšom priebehu sa o gólovú réžiu starali už len hostia. Druhé dejstvo prinieslo víťazný gól kapitána Juríka, ktorý pridal ešte jeden zárez v poslednej tretine. Predposledná minúta súboja znamenala záverečný zásah na 4:1 a „býci“ si z Bratislavy odnášali tri body. V nedeľu na svojom ľade privítali košický káder a preukázala sa vyrovnanosť síl oboch strán. Všetky tretiny sa skončili totožným výsledkom 1:1, nasledovalo teda predĺženie. Po necelých dvoch minútach si ho pre seba gólom na 4:3 uchmatol domáci celok. Pozitívna vzpruha piatich bodov na záver základnej časti môže Novozámčanom pomôcť v nasledujúcich bojoch, v ktorých sa stretnú práve s Košicami.

 

Bod od stovky

Michalovská Dukla sa na vyraďovacie boje naladila dvomi výhrami a so ziskom deväťdesiatich deviatich bodov si postrážila druhú priečku. V piatok pod Hradom Matúša Čáka si to vo vyrovnanej partii rozdali Zemplínčania s domácim kádrom Trenčína. Na gólové momenty sa čakalo až do posledného dejstva, v ktorého tretej minúte otvorili strelecký účet hostia zásluhou Lehtonena. O pár chvíľ sa na krátku listinu strelcov pridal aj Regenda. Následne mali hostitelia k dispozícii tri početné výhody, no na presný zásah nepremenili ani jednu z nich a tri body za víťazstvo 2:0 smerovali na východ republiky. V päťdesiatom kole do Michaloviec pricestovala Nitra, ktorá najviac zažiarila hneď v štvrtej minúte duelu trefou na 1:0. Do ďalších chvíľ udávali gólové tempo len domáci a o všetkom dôležitom sa rozhodlo už v prvej polovici stretnutia. Do tridsiatej minúty prišli štyri michalovské rany, ktoré rozhodli o výhre 4:1. „Líšky“ si na svojho súpera do play-off teda počkajú z druhého najvyššieho poschodia tabuľky.

 

Pozícia lídra potvrdená

Pred poslednou dvojicou zápasov bolo cieľom Zvolenčanov postrážiť si miesto na vrchole tabuľky a získať prvenstvo po základnej časti. „Rytieri“ nenechali nič na náhodu a túto ambíciu naplnili už v piatok, keď doma privítali Miškovec. Úvodných dvadsať minút sa však dvakrát museli doťahovať na svojho súpera. Do nasledujúcej tretiny sa šlo za stavu 2:2, no ten vydržal len stodesať sekúnd, na ktorých konci sa presadili domáci a o pár momentov zvyšovali už na 4:2. Zvolenu vyšiel vstup aj do tretej periódy, keď hneď z jej kraja bol rozdiel už trojgólový. Poslednú časť nakoniec ovládli 4:1, celkovo porazili DVTK 8:3 a istotu prvej priečky už mali vo vrecku. Na záver bolo pre zvolenský tím nachystané derby v Detve. Nabudení definitívou pozície lídra vstúpili ukážkovo aj do tohto duelu a po prvej tretine šli do šatne s náskokom štyroch presných zásahov. Vo zvyšnom priebehu trochu ubrali z plynu, Detvanci sa síce trikrát presadili, ale na body proti susedovi to nestačilo. Zvolen zvládol aj posledný krok pred play-off, zvíťazil 4:3 a na svojho ďalšieho súpera si bude musieť ešte počkať.

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

BIEDA

Zbabraný boj o prvú šestku

Posledné kroky v bitke o prienik medzi šesticu najlepších sa absolútne nevydarili Košičanom. Z trojice tímov, ktoré zvádzali tento boj, mali „oceliari“ azda najprijateľnejší žreb stretnutí. Cieľu sa výrazne mohli priblížiť už predchádzajúci týždeň v Miškovci. Nepodarilo sa, a tak  v priamom strete o prvú šestku privítali na košickom ľade Detvu. Prvých dvadsať minút sľubovalo gólovo bohatý zápas, keď sa do šatní šlo za stavu 2:2. Druhá tretina bola ale presným opakom tej prvej, presné zásahy nepriniesla. Následne to dlho vyzeralo, že sa súboj preklopí do predĺženia. Minútu a pol pred koncom však rozhodol o najcennejšom víťazstve hostí Klíma, ktorý svojím gólom poslal spoluhráčov rovno do štvrťfinálovej časti sezóny. Východniari touto prehrou o rovnakú možnosť prišli a v poslednom kole cestovali do Nových Zámkov, kde sa v meraní síl vyrovnaných tretín po šesťdesiatich minútach zrodila remíza 3:3. Extra časť zápasu mužstvu z Košíc takisto nevyšla podľa predstáv a domov cestovali s jediným bodom za prehru po predĺžení. Týmto rezultátom si obe strany určili svojho protivníka do kvalifikácie o play-off, v ktorej si podobné zápasy proti sebe môžu zopakovať.

 

Nakoniec desiate miesto

Banská Bystrica v poslednom týždni základnej časti ešte mala možnosť poskočiť na deviatu priečku v tabuľke, no to by však nesmela v zostávajúcich extraligových stretoch vsietiť len jediný gól. Predposlednú aktivitu pred nadstavbou absolvovala pod Zoborom s domácou Nitrou. Po bezgólovom úvodnom dejstve priniesla porcia ďalších dvadsiatich minút výsledok 1:1. V záverečnej časti mierili presne už len „corgoni“ a dvomi trefami si na domácej pôde poistili výhru 3:1. V samom závere vyzvali „barani“ bratislavský Slovan, ale o vydarenom počine hovoriť nemožno. Banskobystričania tentoraz strelecky mlčali, ich protivník dokázal využiť po jednej presilovke v prvých dvoch tretinách a viac už tento duel nepriniesol. Stredoslováci prehrali 0:2 a z desiatej pozície sa môžu pripravovať na bitku so siedmym Trenčínom.

 

Nádielka piatich desiatok zaujímavých kôl už dokráčala na svoj koniec. Naša rubrika však bude pokračovať a v ďalších častiach si posvietime na série vyraďovacích bojov.

 

autor: Martin Lehotsky | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY